De webshop voor echt ál uw gereedschap
Kiyoh reviews van klanten

24 beoordelingen
schijf een review »

  1. Home
  2. Nieuws
  3. Je auto onderhouden doe je -deels- zelf!

Je auto onderhouden doe je -deels- zelf!

Wanneer een auto periodiek zijn servicebeurten krijgt, mag je er vanuit gaan dat een garage de vloeistoffen controleert en zo nodig bijvult. In de meeste gevallen wordt anders op het dashboard aangegeven dat iets niet in de haak is. Maar enige basiskennis van de motor van je auto is natuurlijk altijd handig. Zo voorkom je dat je onverwacht stil komt te staan, of voor kleine handelingen naar een garage moet.

1 Koelvloeistof
Koelvloeistof heeft meerdere functies, de belangrijkste zijn koeling en bescherming van de motor tegen inwendige corrosie. 's Winters beschermt de vloeistof tegen bevriezing van het motorblok bij temperaturen tot -40 °C.

Regelmatige controle is noodzakelijk, hoewel bijvullen tegenwoordig zelden meer noodzakelijk is. Er mag uitsluitend worden bijgevuld met een vloeistof die voldoet aan de voorschriften van de fabrikant.

2 Olie peilen
Bij het peilen van de olie is het belangrijk dat de auto op een horizontaal vlak staat. Als de motor net is afgezet dien je enkele minuten te wachten. Vervolgens haal je simpelweg de peilstok eruit en veegt deze schoon met een doek. Je stopt hem terug en haalt hem er opnieuw uit. Nu kun je het oliepeil aflezen. Dit moet tussen het MIN en MAX-merkteken zijn.
Indien het oliepeil te laag is, vul je de olie bij (punt 3).

3 Olie bijvullen
Motorolie smeert niet alleen de motor, maar reinigt deze ook door vuil in oplossing vast te houden, daarom moet de motorolie periodiek ook ververst worden. Anders kan de olie verzadigd raken en kan er geen vuil meer opgenomen worden.
De plaats van de motorolie-vuldop is duidelijk herkenbaar. Op de zwarte dop staat een oliekannetje afgebeeld. Je dient te allen tijde eerst het oliepeil te controleren alvorens je deze bijvult.

Drie dingen die je over uw motorolie moet weten:
- De viscositeit, in het algemeen geschreven als 0W-20 of 10W-40, wijst op de dikte van de olie bij lage en hoge temperaturen. De auto-gebruikershandleiding of sticker op de olievuldop geeft aan welke viscositeit je nodig hebt, vaak met een temperatuurbereik (sommige fabrikanten raden dunner olie aan bij koud weer).
- De capaciteit is de hoeveelheid olie je nodig hebt voor een oliewissel. Dit is van belang bij het verversen van de olie.
- Het oliewisselinterval. De dagen van om de 5000 kilometer olie verversen liggen achter ons; controleer je gebruikershandleiding om te zien hoe vaak je moet wisselen. De modernere auto’s hebben een boordcomputer die het service-interval zelf bepaalt op basis van het gebruik van uw auto.

4 Remvloeistof
Het vloeistofpeil moet altijd tussen de MAX en MIN-markering staan. Een geringe daling van het vloeistofpeil ontstaat tijdens het rijden door slijtage en automatische bijstelling van de remblokken. Dit is echter normaal. Bij het in korte tijd sterk zakken van het vloeistofniveau kan er sprake zijn van een lek in het systeem.

Een te laag remvloeistofpeil in het reservoir wordt aangegeven door het remcontrolelampje. Omdat remvloeistof vocht aantrekt moet de vloeistof elke twee jaar worden vervangen door de dealer.

Het vervangen van remvloeistof is geen moeilijk proces, maar vereist wel een aantal gespecialiseerde gereedschappen. Op Gereedschapknaller.nl vindt u diverse gereedschappen die u nodig heeft voor uw remsysteem.

5 Accu
De meeste accu's zijn onderhoudsvrij, kijk zo nu en dan wel even of de polen (+&-) niet geoxideerd zijn, eventueel insmeren met zuurvrije vaseline kan dit voorkomen. De hoofdfunctie van de accu is het starten van de auto. Dit zal in de winter meer belasten dan in de zomer, let dan ook op bij het starten of uw motor moeilijker ronddraait en laat indien nodig tijdig uw accu vervangen.

6 Ruitensproeiervloeistof
Het ruitensproeierreservoir heeft een grote blauwe dop met sproeier symbool.
Het reservoir voorziet zowel de voor- als achterruitsproeiers van vloeistof. Gebruik speciale ruitensproeiervloeistof om de ruiten optimaal te reinigen. 's winters wordt hieraan tegen bevriezing antivries toegevoegd. Raadpleeg de handleiding op de verpakking van de ruitensproeiervloeistof.

7 Zekeringenkast
Autozekeringen voorkomen schade aan de elektronische systemen in de auto. Als een zekering doorbrandt heeft er kortsluiting en/of overbelasting plaatsgevonden. Geen nood, je kan een zekering van je auto vervangen.

Autozekeringen worden uitgevoerd in kleuren, elke kleur heeft zijn eigen weerstand. Deze weerstand is ook af te lezen op de zekering zelf, het getal wat je ziet is het aantal ampère waarbij de zekering zal gaan doorbranden. Zekeringen zitten vaak in het doosje van de reservelampen. Mocht het probleem zich na het vervangen weer voordoen ga dan naar uw garage voor een storingsonderzoek.

Alles voor het onderhoud van je auto vind je op Gereedschapsknaller.nl! Mocht je onverhoopt toch iets niet kunnen vinden, neem dan contact met ons op via 0597-855950 of info@gereedschapknaller.nl.

Vorige nieuwsberichten lezen? Zie de nieuwspagina


Afbeeldingen

Je auto onderhouden doe je -deels- zelf! - Webshop Gereedschapknaller.nl online tools kopen

Nieuwsbrief

Mijn website:

E-mail
Voornaam
Achternaam
Type de code
Type de code refresh captcha
Gratis verzending - Webshop Gereedschapknaller.nl online tools kopen
Gratis pakketverzending

Bij een bestelling van € 75,00 of meer

Veilig online betalen


  • iDeal - Webshop Gereedschapknaller.nl online tools kopen
  • Visa - Webshop Gereedschapknaller.nl online tools kopen
  • Mastercard - Webshop Gereedschapknaller.nl online tools kopen
  • PayPal - Webshop Gereedschapknaller.nl online tools kopen
  • Bancontact - Webshop Gereedschapknaller.nl online tools kopen

© 2019 Gereedschapknaller.nl |

Gemaakt door Hoogma Webdesign |

Links |

Nieuws |

Wij zijn te vinden op Oostgrunn.nl